ROTÁCIÓS ÖNTÉSTECHNOLÓGIA

A rotációs műanyag öntés egy speciális öntési eljárás, amelyet a műanyag alkatrészek gyártására használnak. Az eljárás során műanyag port öntenek egy karra rögzített öntőformába, majd a formát forgatják két tengely körül, hogy a fűtő kemencében megolvasztott műanyag bevonja az öntőforma belsejét. Ezután az öntőformát levegővel, vagy vízzel lehűtik, hogy a benne lévő műanyag megszilárduljon.

A rotációs öntési eljárás lehetővé teszi a különböző méretű és formájú alkatrészek előállítását, akár kis, közepes akár nagyobb darabszámokban is. Az eljárás előnye, hogy kevesebb alapanyagot használ, mint más öntési eljárások, és lehetővé teszi az alkatrészek testreszabását is.

A rotációs öntési technológia számos előnnyel rendelkezik, mint például a magas minőségű alkatrészek előállítása, az egyszerűbb formakészítés, a minimalizált szerszámköltségek. Emellett az eljárás lehetővé teszi a különböző színek és textúrák előállítását is.

A rotációs öntési technológia széles körben alkalmazható különböző iparágakban, mint például az autóiparban, az elektronikai iparban, a bútorgyártásban és az építőiparban. A műanyag rotációs öntés különösen alkalmazható az olyan nagyobb és bonyolultabb alkatrészek előállításához, mint például az gépalkatrészek, bútorok stb..

A rotációs műanyag öntés során számos műanyag típus használnak, amelyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Az egyik leggyakrabban használt alapanyag a polietilén, amely könnyű, rugalmas és ellenálló lúgnak, savnak egyaránt. Emellett használnak még polipropilént, PVC, és egyéb műanyagokat is, amelyek különböző előnyöket kínálnak az adott alkalmazásra.

A rotációs műanyag öntés folyamata nagyon rugalmas, lehetővé teszi a termékek egyedi igény szerinti testreszabását és akár a kis sorozatok gyártását is. Az eljárás során a folyamatvezérlés és minőség-ellenőrzés kulcsfontosságú, hogy a kívánt méretpontosságot és minőséget elérjék az előállított alkatrészekben.

A termékek gyártásához szükséges öntőformák készítése rendkívül fontos, mivel a forma minősége hatással van az előállított alkatrészek minőségére és pontosságára. Az  öntőforma anyaga általában alumíniumötvözet vagy acél melyek különböző felületi struktúrával rendelkezhet.

Azonban a rotációs műanyag öntésnek vannak korlátai is. Az eljárás során nem lehet nagyon részletes és bonyolult formákat előállítani, valamint a termelési sebesség is lassabb, mint más öntési eljárások esetében.

Összességében a rotációs műanyag öntés egy hatékony és rugalmas öntési technológia, amely számos előnyt kínál különböző iparágak területén. Az eljárás a műanyagiparban széles körben alkalmazott technológia, amely lehetővé teszi az alkatrészek testreszabását és az alacsony költségeket, miközben magas minőséget biztosít.

Felhasználható alapanyagok:

  • Polietilén – PE

A rotációs öntés során leggyakrabban használt anyag a polietilén. A polietilén (PE) különböző sűrűségekre osztható:

PE-LD 0,915 - 0,935 g/cm³

PE HD 0,940 - 0,970 g/cm³

LLDPE 0,870-0,940 g/cm³

Az alkalmazástól és a kívánt terméktől függően különböző sűrűségű és folyásindexű (MFI) anyagok használhatók a rotációs öntés során. Például nagyon nagy sűrűségű anyagokat használnak nagy tartályok készítéséhez. Különösen magas folyás indexű anyagokat használnak látható alkatrészekhez és lámpatestekhez, ahol különösen fontos az esztétikus megjelenés, Ez azt jelenti, hogy az olyan feliratok és logók is nagyon nagy részletességgel reprodukálhatók, ami az alacsonyabb MFI-vel rendelkező anyagok esetében nehéz. A polietilén nagy előnye, hogy széles feldolgozási lehetőséget kínál, és nagyon jól ellenáll az agresszív vegyszerekkel szemben. Ezen túlmenően a gyártott alkatrészek hőmérsékleti tartománya viszonylag nagy, -20 °C és +60 °C között. Gyakori felhasználási területek például a lámpatestek, valamint a kajakok és csónakok, tartályok

  • Polipropilén - PP

A polietilén mellett a polipropilén is nagyon jól használható a rotációs eljárásban. Ez is egy hőre lágyuló műanyag, amely jobb hőállósággal rendelkezik, mint a polietilén. A rotációan öntött alkatrészek hőmérséklet tartománya -10°C - 100 °C-ig terjedhet. A sűrűség 0,895 g/cm³ és 0,92 g/cm³ között van. Az alkalmazások hasonlóak a polietilénhez, bár alkalmazástól függően gyakran a magasabb hőmérséklet-állóságra helyezik a hangsúlyt. Ez azonban azt jelenti, hogy az öntési folyamatban a feldolgozási hőmérsékletek és ciklusidők magasabbak/hosszabbak, ami növeli a polipropilén előállításának költségét.

.

  • Polivinilidén-fluorid – PVDF

A PVDF-et az iparban nagyra értékelik kiváló hő- és vegyszerállósága miatt, és gyakran használják olyan speciális alkalmazásokban, ahol a hagyományos hőre lágyuló műanyagok, például a polietilén és a polipropilén elérik határaikat. A hőállóság 140 °C-ig terjed, így új lehetőségeket kínál a fémek műanyagokkal való helyettesítésére. Ezenkívül az anyag a V0 (3 mm UL94) tűzveszélyességi osztályba való besorolás nagy előnyét kínálja. A magas olvadási hőmérsékletek jelentősen megnövelik a ciklusidőket és a feldolgozási hőmérsékleteket. Ezenkívül a PVDF nyersanyagköltsége sokszorosa a polietilénnek vagy a polipropilénnek. Az anyag sűrűsége lényegesen nagyobb, mint a korábban bemutatott anyagok, 1,71-1,78 g/cm³. 

  • Poliamid - PA

A már említett anyagokon kívül lehetőség van a poliamid rotációs módszerrel történő feldolgozására is. Gyakran használják az üzemanyagtartályok többrétegű gyártásában. A nagy merevség és festhetősége további előnyöket kínál a látható területeken történő használathoz. A poliamid emellett azzal az előnnyel is jár, hogy a belőle készült fröccsöntött részek akár 140 °C-os hőmérsékletnek is ki lehetnek téve. Többrétegű szerkezet létrehozásával lehetőség nyílik például a polietilén pozitív tulajdonságainak és a poliamid tulajdonságainak kombinálására. Mivel a poliamid vízelnyelő tulajdonsággal rendelkezik (higroszkópos), ezért a feldolgozás előtt az anyagot szárítani kell. Ellenkező esetben a következmények az anyag felületének optikai zavarai, sőt törékenysége, ami tönkreteheti az öntött részt. A poliamid sűrűsége 1,01 g/cm³ és 1,235 g/cm³ között van a kristályosságtól és a kialakítástól függően (PA6 - PA12).

  • Habosító anyag

Módosított polietilének használatával, amelyekhez habosítószert adnak, a műanyag az eljárás során habosíthatóvá tehető. Az öntés során az anyag felmelegszik és a hajtóanyag aktiválódik. Ez lehetővé teszi a polietilén habosodását, 4-6-szorosára történő kitágulását. Az így létrejövő szerkezet nagyszámú légbuborékot tartalmaz, és azt az előnyt kínálja, hogy kis tömeg mellett nagy térfogatot és ezáltal óriási stabilitást biztosít.. A habosító anyagot gyakran használják hagyományos anyagokkal kombinálva (lásd a Többrétegű). A tervezett felhasználások közé tartoznak a megnövelt stabilitást biztosító, kis tömegű csónaktestek, a szigetelőrétegen keresztüli hőátadás csökkentése érdekében hűtődobozok és a hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkező tárgyak előállításhoz..

  • Égésgátló anyag

Égésgátló adalékok használatával az termékek égési sebessége csökkenthető, de nem jelenti a termék teljes tűzállóságát. Adalékok használatával a tűz terjedési sebességét csökkenthetjük.  Ezáltal a középületekben történő felhasználás biztosítottá válik.  Viszont az adalékanyagok hozzáadása csökkenti a vegyszerállóságot, és az ütési szilárdság is.